Projecten - De Staltuin
In het ontwerp van deze ‘staltuin’ hebben we gekozen voor olijfbomen (Olea europaea) van 200 jaar oud. Deze hebben een geringe hoogte, 2 meter, maar met een enorme uitstraling. De stam is grillig gevormd, 30 cm dik en onder een hoek van ca 75 graden geplaatst. Daardoor lijkt het alsof de boom wil zeggen; “welke natuurlijke omstandigheden dan ook, ik hou vol!”.De olijfboom

De olijf niet giftig, in deze situatie een belangrijk gegeven. Aangezien de stallen bewoond worden door exclusieve (dressuur) paarden is dat een vereiste.
Nu gaat het hier om een binnentuin, maar deze zelfde tuin zou prima buiten aangelegd kunnen worden. De olijfboom kan zo’n 18 graden vorst verdragen op deze hoge leeftijd.

Vazen

Datzelfde geldt voor de bijzondere vazen (175 cm hoog) die zijn geplaatst. Vervaardigd van 5 cm dik klei, afgebakken onder 1200 graden waardoor ze ook vorstbestendig zijn. Unieke exemplaren kan je wel zeggen. Het is zelfs zo dat de leverancier er slechts 6 per jaar kan maken in verband met het lastige en langdurige productieproces.Tussen de vazen is een waterschaal geplaatst met reservoir onder de grond. Een pomp zorgt voor een continu zacht en stijlvol gekletter van het water.Schanskorven

De basis van de ‘staltuin’ is gemaakt van schanskorven. Stalen draadpanelen die aan elkaar worden geringd tot korven en gevuld met, in dit geval, Moraine keien. De korven zijn ter plekke op maat gemaakt vanwege de uitzonderlijke vorm van de tuin.
Op de korte kanten van de schanskorven is een zitgedeelte aangebracht. In dit geval van Lariks hout afkomstig uit goed beheerde Nederlandse bossen. Na het rijden, kunnen de ruiters hier hun spulletjes kwijt, even ‘nabomen’ over de rit en nadenken over de reden dat hun paard vandaag weer net iets anders reageerde dan ze hadden verwacht.
De binnentuin past qua stijl uitstekend bij de stallen. Ingetogen chique. En er ontstaat letterlijk meer leven in de stal.